Kış koşulları kaplama ustaları ve yapı kimyasalları açısından zordur. Zorluklar tamamen hava sıcaklığı ve kullanılan kimyasal özellikleri yanında genel çalışma şekline de bağlıdır. Bir çok kaplama ustamız tüm olumsuz koşullara rağmen ciddi emek gücü ile işlerini en güzel şekilde tamamlamaya çalışmaktadır. Lakin iklim koşulları kullanılan kimyasallar açısından pek uygun değilse hatalı işlerle zaman zaman karşılaşılmak olasıdır.
Kaplama ustalarımız şu konulara dikkat ederlerse yaşanan sıkıntılar azalacaktır.
Ortam sıcaklığı bir çok kimyasal için +5 derece olmasını gerekli kılmaktadır. Ortam sıcaklığı bu koşullara getirilemiyorsa uygulama yapılmaması istenmektedir.
Uygulama yapılan alanlarda özellikle seramik üzerine seramik kaplama işlemlerinde ortam sıcaklığından kaynaklı nemlenme oluşmuşsa uygulama yapılmaması gerekiyor. Astarlı Uygulama yapılması durumunda nemden kaynaklı astar istenen performansı sağlamayacaktır. Hem kuruma gerçekleşmeyecek hem de kimyasal tutunma nemden dolayı gerçekleşemeyecektir.
Ortam sıcaklığı düşük seviyede ise kullanılacak harç mikserle karıştırılarak homojen bir karışım elde edilmelidir. Uygulama yüzeyleri küçük metrajlarla yapılmazsa erken prizlenme oluşacaktır. Bu kaplama malzemesinin yüzeye yapışmasını engelleyecektir. Bunu engellemek için küçük alanlara uygulama yapılarak işin tamamlanması gerekir.
Dış cephe uygulamalarında daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Hava akımları daha aktif olacağından uygulama alanında hava akımını azaltıcı önlemler alınmalıdır. Önlem alınmaması durumunda harçlar çok çabuk kuruyacak ve yapışma gücü düşerek kopmalar olacaktır.
Epoxy uygulamalarında +5 derece altında kesinlikle bir uygulama yapmayınız. Homojen karışım elde edilemeyeceğinden başarılı bir uygulama yapılamayacaktır. Ortam sıcaklığını mutlaka +5 derece üzerine çıkaracak çalışmayı yapınız. 2 ve daha fazla bileşenlilerde daha sıcak ortamda karışımın yapılması iyi sonuç almada sizlere yardımcı olabilir.
Derz uygulamalarını yapıştırıcı uygulaması tamamlandıktan en az 24 saat sonra yapınız. Derz işlemi öncesi mutlaka yapıştırıcının kuruduğundan emin olun. Kuruma işlemi olmamışsa bekleyiniz aksi takdirde bünyedeki su yüzeye çıkmaya çalışacaktır. Bu da derz renklerinde değişimler ya da seramik yüzeyinde dalgalanmalara neden olacaktır. Ayrıca yapıştırıcı harç tam olarak kurumadan derz dolgusunun uygulanması, seramiklerin oynaması ve derz boşluklarının düzensiz olmasına sebep olacaktır.
Çimento esaslı uygulamalarda mutlaka koruyucu eldiven kullanınız. Aksi takdirde soğuğun da etkisi ile elleriniz daha çabuk çatlayacak ve ellerinizle çimentonun temasında olumsuz alerjik durumlar yaşamanıza sebep olabilir.
Bu ve benzeri durumlara uygulamaların daha dikkatli yapılması mükemmel sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.
PÜF NOKTALARI
Yaz mevsimine yaklaşmamızla birlikte sıcaklıklar artacaktır. Bu da kaplama ustalarının bazı sorunlar yaşamasına zemin hazırlamaktadır. Bu sorunları ve çözüm önerilerimizi kısaca açıklamaya çalışalım;
ERKEN KURUMA: Yaz aylarında açık alanlarda ya da güneşe aşırı derecede maruz kalan alanlarda zemin sıcaklıkları çok yükselir ve bu da yüzeyin su emiciliğini arttırır. Ustalarımızın uygulamaya başlaması ile yüzeye uyguladığı yapıştırıcının bünyesindeki su yüzey tarafından hemen emilecek ve yapıştırıcı daha hızlı kuruyacaktır.
Çözüm : En doğru çözüm, yüzeye yapıştırıcı uygulamasına başlanılmadan önce kullanılarak yüzeyin hızlı emici özelliğinin azaltılmasını sağlamaktır. İkinci çözüm özellikle direkt güneş ışığına maruz kalmış alanların uygulama öncesinde sürekli zeminlerinin ıslatılması da geçici bir çözüm olabilir.
SERAMİK YA DA KAPLAMA MALZEMELERİNİN YAPIŞMASI: Çalışma koşulları dikkate alınmadan yüzeye çok fazla yapıştırıcı sürülerek yüksek metraj uygulama yapmaya çalışmak. Bunun sonucunda kaplama malzemelerinin yüzeye yapışmaması veya yapıştırıcı israfı. Çalışma Ortamındaki sıcaklık derecesi 30 üzerinde olması.
Çözüm : Eğer çalışma ortamınızdaki sıcaklık 30 derece üzerinde ise ve yapıştırma öncesinde astarlama yapmadıysanız bu sorunla karşılaşılması kaçınılmazdır. Astar kullanarak ya da kısa metrajlarda uygulama yaparak bu sıkıntıdan kurtulmak mümkündür.
Yapıştırıcı uygulamasında fazla alana uygulama yapıldıysa seramik yapıştırma işleminden önce yapıştırıcının ıslaklığı kontrol edilmelidir. Yapıştırıcının yüzeyi kurumaya başlamışsa yapıştırıcı yüzeyden temizlenmeli ve tekrar taraklama yapılmalıdır.
Yüzeyden kurumaya başlamış olan yapıştırma harcı ile kaplama malzemeleri kesinlikle yapıştırılmaya çalışılmamalıdır.